La mulți ani, Alessandro Nesta !!!

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2017/03/19/la-multi-ani-alessandro-nesta">
Twitter

Alessandro Nesta poate fi considerat unul dintre cei mai buni fundași centrali din istoria modernă a fotbalului mondial. Fostul jucător al celor de la Lazio Roma și AC Milan împlinește astăzi 44 de ani. Spre finalul carierei a evoluat și în tricoul canadienilor de la Montreal Impact.

06 Jan 2002: Alessandro Nesta of Lazio in action during the Serie A match between Inter Milan and Lazio, played at the Giuseppe Meazza Stadium, Milan. DIGITAL IMAGE Mandatory Credit: Allsport UK/Getty Images

Legendarul fundaș italian și-a început cariera la clubul din capitala Italiei Lazio Roma, acolo unde și-a petrecut și perioada junioratului. Ajunge la echipa mare în 1993, iar în luna martie a anului 1994, își face debutul în Serie A sub comanda lui Dino Zoff, antrenorul de atunci al lazialilor. Îmbracă tricoul bianco-celest până în 2002, evoluând în 193 de partide și marcând un gol. Contribuie din plin la performanțele clubului, Lazio fiind o forță a campionatului italian în perioada 90-2000. După maimulte tentative eșuate, Nesta câștigă cu echipa de suflet titlul de campion în 2000, după o luptă la baionetă cu Juventus Torino. Alături de clubul roman, Nesta a mai câștigat două Cupe ale Italiei, două Supercupe, o Cupă a Cupelor, competiție dispărută între timp, o Supercupă a Europei. A mai jucat și o finală de Cupa UEFA, pierdută însă cu 0-3 în fața Inter-ului, care îl avea în la acea vreme în componență pe brazilianul Ronaldo.
Înainte de începerea sezonului 2002-2003, din cauza problemelor financiare, clubul lazial este nevoit să își vândă cei mai buni jucători, printre care și căpitanul Alessandro Nesta. Acesta va fi cumpărat de AC Milan, diavolii plătind în schimbul jucătorului aproape 31 mil. de euro, Nesta devenind astfel cel mai scump fundaș al lumii. Pe San Siro avea să atingă apogeul, evoluând alături de fundași de cea mai înaltă clasă mondială, iar aici i-aș aminti pe Maldini, Costacurta sau Stam. Cu diavolii își completează vitrina de trofee, câștigând încă două titluri de campion al Italiei, o Cupă a Italiei, două Supercupe ale Italiei, iar la nivel continental, două trofee UEFA Champions League și două Supercupe ale Europei. Nesta a evoluat și în dramatica finală de la Istanbul, pierdută de AC Milan contra englezilor de la Liverpool. În tot acest timp a îmbrăcat tricoul roșu-negru de 224 de ori, marcând 7 goluri.
Alessandro Nesta a fost o rotiță importantă și în angrenajul Squadrei Azzurra, având în total 78 de selecții, fără a marca însă vreun gol. A făcut parte din lotul echipei care a devenit în 2006 campioană mondială, aducând Italiei cel de al 4-lea titlu. Din păcate pentru el, s-a accidentat în faza grupelor, ratând astfel partidele din fazele eliminatorii. De astfel, la scurt timp s-a și retras din echipa națională.
Nesta a fost un fundaș puternic, complet, disciplinat tactic, bun pasator, fiind determinant pentru echipele la care a jucat. A fost totodată unul dintre cei mai talentați și valoroși fundași ai generației sale. De altfel, Nesta a făcut parte din echipa campioană europeană Under 21 în 1996. Un episod mai puțin plăcut pentru Nesta datează din 1994, când la un antrenament, tânărul fundaș i-a rupt piciorul engelzului Paul Gascoigne, acesta fiind scos din circuit timp de 8 luni. Mai târziu Gascoigne a recunoscut ca el ar fi fost de vină. Dovadă că Nesta nu era un jucător foarte dur este și faptul că primul cartonaș roșu din carieră l-a primit doar spre finalul carierei pe când evolua în tricoul lui Monreal Impact. Actualmente Nesta o antrenează pe Miami FC, dar nu ascunde faptul că visează ca într-o bună zi să antreneze la una din cele două formații la care a evoluat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*