Puzzle-ul construit de Klopp aduce gloria pe Anfield

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2019/06/10/puzzle-ul-construit-de-klopp-aduce-gloria-pe-anfield">
Twitter

Încep acest articol prin a vă spune că rândurile care urmează ar fi fost scrise indiferent de rezultatul finalei UEFA Champions League. E adevărat că la ora partidei Jurgen Klopp nu avea niciun trofeu câștigat cu gruparea de pe Anfield, dar ceea ce a reușit tehnicianul german în această perioadă, e oricum de apreciat. A făcut din Liverpool o echipă care se poate bate de la egal la egal cu oricine. Klopp a reușit să o transforme pe Liverpool sezon după sezon, ajungând astfel să câștige trofeul UCL, performanță care îl transformă într-un mare antrenor.

Să ne întoarcem așadar la perioada dinaintea numirii acestuia ca antrenor al grupării din orașul Beatlesilor. În sezonul 2013/2014 cu Brendan Rodgers pe bancă, Liverpool a terminat la doar 2 puncte în spatele celor de la Manchester City. A urmat plecarea lui Luis Suarez la Barcelona și achiziția mai multor nume care însă nu au dat satisfacție. Sezonul 2014/2015 a fost unul dezastruos, în care Rodgers a încercat fără succes să intregreze noii veniți. Markovic, Lambert, Balotelli, Lallana sau Lovren sunt doar câteva din numele care nu s-au ridicat la nivelul așteptat. La jumătatea sezonului 2015/2016 Rodgers este concediat și numit pe banca tehnică Jurgen Klopp, moment din care începe ascensiunea. Neamțul era deja un antrenor valoros după titlurile câștigate cu Dormund, însă nu făcea parte din elită, una care cuprindea nume precum Ancelotti, Guardiola sau Mourinho. Klopp a preluat o echipă debusolată, Brendan Rodgers încercând în ultimul său sezon mai multe formule, 3-5-2, 3-4-3, 4-3-3 sau 4-2-3-1, folosind deseori jucătorii pe alte posturi decât cele cu care erau obișnuiți. Impactul lui Klopp asupra echipei s-a văzut încă din primul sezon, iar Liverpool a ajuns în finala Europa League, pierdută însă în fața Sevilliei cu 1-3. La startul sezonului 2016/2017 Klopp s-a despărțit de jucătorii pe care nu-i considera potriviți filozofiei sale și a adus 6 nume noi, Grujic, Karius, Klavan, Wijnaldum, Matip și Mane. Dintre aceștia, ultimii 3 au fost în teren pe Wanda Metropolitano, dar cum nu toate achizițiile pot confirma, primii 3 nu mai sunt în actualul lot al lui Liverpool. Stilul de joc al lui Klopp de abia acum începe să se vadă. În primul rând a folosit o așezare stabilă, 4-3-3, astfel încât fiecare jucător își cunoștea poziția în teren și știa ce are de făcut. Pas cu pas Klopp a reușit să formeze și un grup unit, acesta fiind și unul din secretele succeselor pe care acesta le-a obținut de-a lungul timpului. Echipa s-a clasat la finalul primului sezon întreg al germanului, pe locul 4, practic un progres față de sezonul precedent. Totuși, Liverpool era departe de ceea ce își dorea carismaticul tehnician.

Cele mai importante mutări ale lui Klopp vin înaintea și în timpul sezonului 2017/2018. Numele sonore de care se desparte Liverpool sunt Sakho, Leiva și Coutinho în pauza de iarnă. Cele mai importante sosiri sunt cele ale lui Salah, Robertson, Ox Chamberlain și Solanke, de data aceasta marja de eroare fiind mult mai mică, singurul care nu a confirmat fiind Solanke. Ceilalți trei au fost și rămân jucători de bază în lotul cormoranilor. Trio-ul ofensiv Mane-Firmino-Salah a explodat efectiv în sezonul 2017/2018, însă cormoranii sufereau încă pe faza defensivă. Așa că germanul sparge banca pentru a-l aduce pe unul dintre cei mai buni fundași ai momentului, olandezul Virgil van Dijk. Tot în linia defensivă Klopp face încă o mișcare inspirată, de data aceasta fără costuri și joacă tot mai des cu un tânăr crescut în academie, Trent Alexander-Arnold. Acesta devine în scurt timp titular incontestabil și alături de Robertson pe partea opusă, ară efectiv cele două flancuri. Puzzle-ul era aproape complet. Echipa începea să practice acel pressing agresiv în terenul advers, cu mingi recuperate rapid și cu contre fulger, care de cele mai multe ori se transformau în gol. Liverpool ajunge în finala UCL, după duble extrem de spectaculoase cu City și Roma, dar pierde din nou în fața unei echipe din Spania, cu același scor 1-3. În urma acestei înfrângeri în fața Realului, Klopp realizează că echipa are nevoie de un alt om între buturi, Karius gafând lamentabil la două din cele trei goluri ale madrilenilor.

Sezonul 2018/2019 aduce alte mișcări de trupe. Karius, Klavan și Emre Can părăsesc gruparea de pe Anfield, urmând a fi aduși Keita, Fabinho, Shaqiri și cel mai important, portarul Alisson de la AS Roma. Klopp avea acum la dispoziție un lot valoros, cu dubluri în fiecare compartiment și cu o linie de mijloc așa cum își dorea. Milner, Henderson, Keita, Fabinho și Wijnaldum erau genul de mijlocași pe placul antrenorului, jucători care fac foarte bine ambele faze, agresivi, dișpuși la efort și buni atât la recuperare cât și la construcție. Deși Keita și Fabinho au avut nevoie de timp pentru acomodare, Klopp i-a integrat atât de bine în angrenaj, încât oricare ar fi linia de 3 folosită, jocul nu ar avea de suferit și indiferent care dintre ei ar intra în teren, nu s-ar observa nicio diferență. Mai mult, progresul vizibil al lui Henderson din ultimul sezon i se datorează în mare măsură lui Jurgen Klopp. Acum puzzle-ul era perfect, iar echipa pregătită pentru bătălia cu City pentru titlul în Premier League, visul suporterilor de pe Anfield. Filozofia lui Klopp era acum definitiv implementată, jucătorii răspunzând pozitiv la toate cerințele tehnicianului.

Cele mai importante îmbunătățiri aduse de Klopp în jocul lui Liverpool ar fi distanța alergată, procentul mai mare de ocazii transformate în gol și împuținarea acțiunilor adversarului la propria poartă, dovadă numărul de goluri primite în sezonul recent încheiat, cel mai mic din Premier League. Un alt lucru pozitiv ar fi că și-a construit un lot competitiv, oricare jucător venit de pe bancă fiind capabil să-l înlocuiască cu brio pe cel ieșit de pe teren. Am lăsat la final poate cel mai important aspect, cel mental. Klopp a lucrat mult la psihicul jucătorilor, imprimându-le acestora mentalitatea de învingători, indispensabilă unui jucător care vrea să atingă marea performanță. De apreciat și faptul că Jurgen a obținut rezultate notabile fără avea o vedetă cu nume în lot, el fiind genul de antrenor care preferă să lucreze fără acest tip de jucători. E omul care pune mult mai mult accent pe grup decât pe valorile individuale.

Să vedem așadar ce s-a întâmplat în sezonul 2018/2019, atunci când germanul și-a desăvârșit lucrarea. Liverpool a terminat sezonul în Premier League pe locul 2, după o luptă la baionetă cu Man City dusă până în ultima etapă. Cormoranii au obținut un număr record de puncte în istoria clubului, dar cu toate astea nu au reușit să pună mâna pe mult râvnitul trofeu. Totodată a fost cel mai profilic sezon cu Jurgen Klopp pe bancă, echipa reușind să înscrie 89 de goluri. Liverpool a atins perfecțiunea și la capitolul defensivă, numărul de goluri primite fiind de asemenea cel mai mic din ”era” Klopp, doar 22. Apogeul a fost atins după cum știți în competiția europeană, acolo unde cormoranii au reușit să pună mâna pe ”urecheată”. După o calificare obținută greu dintr-o grupă de foc, Liverpool a trecut rând pe rând de Bayern Munchen, FC Porto și Barcelona. În semifinala cu Barcelona s-a putut vedea cel mai bine nivelul ridicat la care au ajuns elevii lui Klopp. Personal consider că pentru Liverpool marea finala a fost cea de pe Anfield din returul cu Barcelona. Cred că acela a fost momentul în care cormoranii au pus o mână pe trofeu. Deznodământul din finală âl știm cu toții. Mulți au acuzat prestația celor două formații, numind-o modestă. Cred că golul acela marcat mult prea devreme a influențat decisiv ceea ce a a urmat. Liverpool și-a urmărit interesul, nu a mai riscat și a încercat să joace la rezultat. Poate multă lume a fost dezamăgită de finală, fiind încă sub influența unui sezon cu adevărat nebun de UCL. Pentru fanii Liverpool a fost o dovadă că echipa a învățat din greșeli, că poate fi la nevoie pragmatică, că știe să închidă spațiile și că o finală nu se joacă, se câștigă, iar acest lucru la băgat la cap cel mai bine Klopp.

În încheiere am putea spune fără niciun fel de reținere că acest trofeu este în mare măsură al lui Klopp. El este artizanul acestei performanțe, el a construit această echipă capabilă să răpună pe oricine. Dacă ne uităm pe primul XI trimis în teren pe Wanda Metropolitano, putem observa că 9 jucători sunt aduși sau promovați de el. Doar Henderson și Firmino erau la echipă când germanul a ajuns în Anglia. Odată bifat acest obiectiv, Klopp poate privi liniștit înainte către titlul în Premier League, iar cu acest grup și cu suporterii aproape, neamțul poate reuși în următorii ani lucruri mărețe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*