Să facem cunoștință cu Paulo Fonseca, noul antrenor al Romei

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2019/07/13/sa-facem-cunostinta-cu-paulo-fonseca-noul-antrenor-al-romei">
Twitter

Majoritatea echipelor de prim-plan ale fotbalului italian au făcut mutări la nivelul băncii tehnice. Juventus, Inter, AC Milan și AS Roma vor avea din sezonul următor tehnicieni noi. Cum Maurizio Sarri, Antonio Conte și Marco Giampaolo sunt figuri deja cunoscute pentru publicul fidel fotbalului din peninsulă, în rândurile următoare ne-am propus să facem o prezentare a celui care va sta pe banca Romei, portughezul Paulo Fonseca.

Paulo Fonseca și-a încheiat cariera de jucător, una fără mari realizări, la vârsta de doar 32 de ani pe când evolua pentru Estrela Amadora. A îmbrățișat imediat cariera de antrenor, urmând să antreneze echipa de tineret a clubului portughez. Se întâmpla în vara anului 2005. După doi ani a trecut la seniori, antrenând câteva formații modeste din Portugalia. S-a făcut remarcat pentru prima dată în sezonul 2009-2010, atunci când a ajuns cu Pinhalnovense până în sferturile Cupei Portugaliei, performanță repetată și în sezonul următor.

În 2011 obține primul mandat la o echipă profesionistă după ce își pune semnătura pe contractul cu divizionara secundă CD Aves. Ratează la mustață promovarea în prima ligă, dar datorită parcursului bun al echipei sale, atrage atenția cluburilor din prima divizie a Portugaliei și semnează cu Pacos Ferreira. Cu Fonseca pe bancă, Pacos se clasează pe locul 3 la finalul sezonului 2012/2013, obținând astfel calificarea în play-off-ul UCL. De amintit victoriile reputate împotriva lui Sporting, un dublu 1-0 și cele cu Braga, 2-0 acasă și 3-2 în deplasare. În data de 10 iunie 2013 Fonseca semnează contractul carierei, FC Porto fiind următoarea destinație. Din păcate pentru tehnicianul portughez, formația de pe Dragao s-a dovedit a fi o pălărie prea mare, iar în primăvara anului 2014 se desparte de dragoni, lăsând echipa pe locul 3, la 9 puncte în spatele rivalei Benfica.

După această dezamăgire Fonseca o ia de la capăt și se întoarca la Pacos pentru un sezon, iar mai apoi trece la Braga, echipă alături de care triumfă în Cupa Portugaliei câștigând trofeul după o finală cu FC Porto. În vara lui 2016 părăsește pentru prima dată Portugalia și semnează cu Sahtior Donețk, acolo unde urma să-l înșocuiască pe legendarul Mircea Lucescu. În cei 3 ani pe banca minerilor, Fonseca a câștiga dubla campiona-cupă de fiecare dată. În sezonul 2017/2018 a UCL, a reușit calificarea în optimi dintr-o grupă cu Man City, Napoli și Feyenoord. Toate aceste performanțe i-au deschis orizonturile, iar în această vara AS Roma l-a convins să treacă pe Olimpico și să își arate calitățile într-unul din cele mai puternice campionate ale lumii.

Din punct de vedere tactic, Fonseca este adeptul jocului ofensiv, un stil potrivit Romei, echipă care cu Di Francesco pe bancă a etalat un joc înclinat spre posesie. Lui Fonseca îi place să dețină controlul și mulți compară filozofia sa de joc cu cea a lui Sarri, viitorul adversar din Serie A. De altfel portughezul a demonstrat acest lucru chiar într-o partidă disputată împotriva unei echipe antrenate de Sarri. Se întâmpla în prima etapă din faza grupelor a UCL, sezonul 2017/2018. Sahtior a reușit să-i fie superioară în prima repriză lui Napoli la capitolul posesie, 51%-49%, iar la numărul paselor a fost la egalitate cu acest adversar recunoscut datorită jocului de pase. În repriza secundă lucrurile s-au schimbat, iar după ce scorul a devenit 2-0, minerii au cedat terenul, dar obiectivul a fost atins, 3 puncte împotriva principalului candidat la poziția secundă în grupă. Defensiv portughezului îi place să joace cu linia apărării cât mai sus și are ca obiectiv principal să blocheze jocul adversarului între linii.

Eventurile cu Sahtior sunt o altă dovadă a calităților lui Fonseca. E adevărat că au fost obținute în Ucraina, dar să nu uităm că au fost câștigate la pas în fața unui adversar precum Dinamo Kiev. Fonseca a luat-o pas cu pas, a pornit de la zero, a urcat treaptă cu treaptă pornind de la juniori, apoi amatori, a urcat la profesioniști, ca în cele din urmă să antreneze în Champions League, iar acum într-unul din cele mai mediatizate campionate din lume, Serie A. De văzut cum se va descurca pe Olimpico, acolo unde așteptările sunt mari, iar suporterii nu sunt cei mai răbdători din lume. În plus, Roma trece printr-o perioadă de tranziție, fapt care nu îl ajută foarte mult. Totuși, Fonseca pare a avea calitățile necesare pentru a reuși, iar o clasare în primele 4 echipe din Serie A, obiectivul realist în acest moment pentru capitolini, nu ar fi imposibil de realizat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*