Rio Ferdinand și Nemanja Vidic, stâncile de pe Old Trafford

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2019/08/07/rio-ferdinand-si-nemanja-vidic-stancile-de-pe-old-trafford">
Twitter

În cele mai multe dintre cazuri, echipele care au scris istorie în fotbalul mondial au fost construite pe o fundație solidă, iar asta înseamnă în primul rând o defensivă puternică. O astfel de bază și-a construit Alex Ferguson la mijlocul anilor 2000, atunci când spatele lui Manchester United era păzit de puternicul cuplu de fundași centrali Rio Ferdinand-Nemanja Vidic.

Primul sosit pe Old Trafford a fost Rio Ferdinand, devenit pentru a doua oară cel mai scump fundaș din istorie. United a plătit în schimbul apărătorului venit de la Leeds aproximativ 30 mil de lire sterline. Ferdinand a câștigat Premier League încă din primul sezon la United, numai că în septembrie 2003 a fost depistat pozitiv la un test antidoping, urmând a fi suspendat timp de 8 luni, începând cu luna ianuarie a anului 2004. A lipsit de la EURO 2004, dar în toamna aceluiași an a revenit pe teren, devenind titular incontestabil în angrenajul lui Ferguson. A făcut pereche în defensivă cu O’Shea, Brown sau Silvestre până în ianuarie 2006, atunci când Nemanja Vidic a fost transferat de la Spartak Moscova în schimbul sumei de 7 mil de lire sterline, un chilipir chiar și pentru acele vremuri, dacă ne gândim ce jucător a devenit sârbul sub comanda lui Sir Alex.

Venit la jumătatea sezonului, Vidic s-a integrat puțin mai greu în angrenaj, dar în timp a devenit parte importantă din ultima mare echipă a ”diavolilor”. În februarie 2006 sârbul a câștigat primul trofeu în tricoul lui United, Cupa Ligii, dar datorită faptului că a intrat pe teren în minutul 83 în locul lui Brown, i-a oferit medalia colegului său Giuseppe Rossi, acesta contribuind într-o măsură mult mai mare la drumul echipei spre finală. Ferdinand și Vidic au jucat împreună în câteva partide ale acelei jumătăți de sezon, dar cuplul s-a sudad cu adevărat în sezonul 2006/2007, atunci când cu cei doi în centrul defensivei, United a cucerit titlul primind doar 27 de goluri în 38 de etape. În sezonul 2007/2008, linia defensivă a funcționat și mai bine, ”diavolii” primind de această dată și mai puține goluri, 22 la număr. Forța, calitatea și mai ales simbioza care s-a creat între cei doi apărători s-a văzut și pe plan european. Man United a câștigat trofeul UCL după 13 partide fără înfrângere, primind doar 6 goluri, deși a întâlnit formații precum Roma, Lyon, Barcelona sau Chelsea, ultima dintre ele în finală.

Având în spatele lor un Van der Sar senzațional, cei doi au evoluat la un nivel extrem de ridicat și în sezonul următor, United reușind în competiția internă o serie de 14 partide consecutive fără gol primit. ”Diavolii” au ajuns din nou în finala UCL, însă de această dată zidul format din O’Shea, Vidic, Ferdinand și Evra a fost străpuns de două ori de atacul fabulos al Barcelonei format din Henry, Eto’o și Messi. Sezoanele care au urmat au fost mai puțin bune, cei doi accidentându-se pe rând, fiind astfel nevoiți să facă pereche cu Smalling, Jones sau Evans. Totuși, au mai evoluat ca parteneri într-o finală de UCL, cea din 2011, însă și de această dată au avut în față un atac stelar, Villa-Messi-Pedro. Vidic a fost numit între timp căpitanul echipei de către Alex Fergunson, purtând banderola și în finala contra Barcelonei.

Spre finalul carierei Ferdinand s-a retras în liniște la QPR, iar Vidic a mai evoluat pentru o scurtă perioadă la Inter Milano înainte de a-și agăța ghetele în cui. Cei doi și-au combinat perfect calitățile în perioada petrecută la United, Vidic fiind tipul mai energic, mai agresiv, în timp ce Ferdinand era mai calm și mai liniștit, nu de puține ori intervenind să-și tempereze colegul. Amândoi au fost însă la fel de puternici, adevărate forțe ale naturi, două stânci greu de trecut. Totodată posedau o tehnică decentă, fiind în același timp și mobili, calități necesare oricărui fundaș de valoare. Vidic era o prezență constantă în careul advers la fazele fixe și nu de puține ori și-a trecut numele pe lista marcatorilor la capătul unor astfel de momente.

Ferdinand și Vidic rămâne unul din cele mai valoroase cupluri de fundași din istoria modernă a fotbalului mondial. De astfel ei au lăsat o moștenire grea urmașilor, fundașii care au evoluat ulterior în tricoul lui United nereușind să mai atingă acel nivel. Suporterii de pe Old Trafford încă tânjesc după jucători de o asemenea calitate și dăruire, speranțele lor fiind puse acum în Maguire, devenit cel mai scump fundaș din istorie odată cu transferul la United.

Sursă informare: Wikipedia.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*