Van Basten și hattrick-ul cu care a dresat leii

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2019/10/26/van-basten-si-hattrick-ul-cu-care-a-dresat-leii">
Twitter

Legendarul Rinus Michels, inventatorul fotbalului total, se întoarcea cu ocazia europeanului din 1988 pe tărâmul unde cu 14 ani în urmă pierdea titlul mondial în fața țării gazdă Germania. Cu gândul la revanșă, Michels avea la dispoziție o nouă generație de excepție. Una din principalele arme ale experimentatului tehnician era tripleta Rijkaard-Gullit-Van Basten, cea cu care AC Milan tocmai câștiga Scudetto după 9 ani de așteptare. Din păcate, pivotul lui Sacchi fusese chinuit de o accidentare la genunchi, jucând doar 11 partide în sezonul 1987/1988. Cum absența sa a fost una de lungă durată, titularizarea lui Van Basten la Euro 88 era pusă sub semnul întrebării, Bosman devenind prima opțiune pentru Rinus Michels.

În acest context, Olanda debuta împotriva URSS-ului avându-l pe Bosman în atac, iar pe Marco în echipamentul de rezervă. Deși ”portocala mecanică” a dominat partida, iar Van Basten a intrat și el în minutul 59, rușii au câștigat în cele din urmă cu 1-0 prin golul marcat de Rats în minutul 52. În runda a doua, Olanda urma să dea piept cu Anglia, naționala leilor pierzând și ea surprinzător primul meci, 0-1 cu Irlanda. Așadar, confruntarea dintre cele două formații era una capitală, un eventual eșec fiindu-le fatal. Rinus Michels s-a gândit să facă două schimbări în echipa de start față de întâlnirea cu Uniunea Sovietică, începând cu Vanenburg în locul lui Van’t Schip și cu Van Basten în locul lui Bosman, alegerea atacantului de la AC Milan dovedindu-se una extrem de inspirată. Anglia avea o super echipă la acel moment, având în componență jucători precum Lineker, Beardsley, Barnes, Robson sau Hoddle. Punctul slab al echipei conduse de pe bancă de Bobby Robson era linia defensivă, acest compartiment arătând în primul meci reale carențe, absența din turneu a lui Terry Butcher cântărind decisiv.

De acest lucru avea să profite din plin Marco Van Basten, aflat în ciuda așteptărilor într-o formă de zile mari. Ruud Gullit declara înaintea turneului: ”Marco poate fi arma noastră principală. Are abilități speciale, simte foarte bine poarta și își creează culoare chiar și atunci când toate par blocate. A lipsit o mare parte a sezonului și a revenit extrem de determinat”. Leii lui Robson au început mai bine, iar Lineker și mai apoi Hoddle au trimis mingea în bara porții lui Van Breukelen. Scăpată fără gol, Olanda dă lovitura chiar înainte de pauză. Rijkaard îl deposedează pe Lineker, trimite în flancul stâng pentru Gullit, iar acesta îi trimite cu exteriorul lui Van Basten aflat în centrul careului. Abilul atacant preia cu stângul, îl întoarce pe Adams și trimite în diagonală reușind să-l învingă pe celebrul Peter Shilton, aflat la selecția cu numărul 100 în tricoul Angliei. Leii au ieșit mai deciși de la cabine, iar în minutul 53 după un un-doi între Lineker și Robson, ultimul a trimite mingea în poartă din interiorul careului, restabilind egalitatea pe tabelă. În minutul 68, din cauza unei accidentări, Steven părăsește terenul fiind înlocuit de Waddle. Din acel moment Anglia își pierde echilibrul de la mijlocul terenului, iar ”portocala mecanică” pune stăpânire pe joc. Imediat a picat și golul. Gullit preia o minge la marginea careului în minutul 71, pasează către Van Basten, iar acesta trimite cu piciorul stâng în diagonală fără ca Shilton să mai poată interveni. Nici nu și-au revenit bine din șoc băieții lui Robson și după numai 4 minute Van Basten își trece în cont tripla, după un corner la care atacantul olandez și-a arătat din plin calitățile de număr 9, reluând mingea în plasa din 6 metri.

A fost un rezultat decisiv pentru olandezi în acea campanie. Au trecut de grupe și în cele din urmă au pus mâna pe trofeu după o finală cu Uniunea Sovietică. Van Basten a mai înscris două goluri decisive, unul în semifinala cu Germania, venit în minutul 88, iar celălalt în marea finală, atunci când a reușit printr-o execuție magistrală să securizeze victoria Olandei. Jocul cu Anglia rămâne unul dintre cele mai bune din cariera lui Marco Van Basten, deși olandezul a avut multe prestații de pus în ramă înainte de a-și agăța ghetele în cui. Ca o încununare a prestației de la acel turneu, Marco a fost numit și cel mai bun jucător al turneului, câștigând în același timp și titlul de golgheter cu 5 reușite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*