Serie A la jumătatea drumului

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2020/01/14/serie-a-la-jumatatea-drumului">
Twitter

Iată-ne ajunși la finalul primei părți a campionatului italian. Deși a stat vreme bună pe prima poziție, Inter a cedat fotoliul de lider ”Bătrânei Doamne” tocmai la încheierea turului. Nerrazzurii s-au împiedicat pe teren propriu cu Atalanta, Juventus a câștigat pe Olimpico împotriva Romei, iar Lazio ține aproape după victoria în fața napoletanilor lui Gattuso. În rândurile următoare concluziile care se pot trage după cele petrecute în această primă parte a sezonului.

Bătălia pentru Scudetto. 

La cum arată ierarhia la vârf după cele 19 etape, am putea avea o luptă în 3. Că Juventus se va distanța pe parcursul etapelor care urmează, este foarte posibil. A făcut-o și în sezoanele precedente, când a câștigat titlul la pas. În momentul de față însă, Inter și Lazio dau dovadă că se pot implica în lupta pentru Scudetto. Favorita principală rămâne totuși ”Bătrâna Doamnă”. Inter dă de multe ori senzația unei echipe temătoare, iar prestația cu Atalanta este cel mai bun exemplu. În rest nerrazzurii arată bine, se vede în jocul lor o schimbare majoră față de sezoanele precedente, iar dacă în acest an nu vor reuși, cu siguranță anul viitor ar avea toate argumentele pentru a întrerupe supremația lui Juventus. Lazio poate fi și ea o contracandidată de luat în seamă, dar fără întăriri serioase, încercarea poate fi sortită eșecului. Deocamdată Inzaghi nu are la dispoziție decât un prim XI valoros, lotul fiind totuși unul subțire, iar dacă în retur vor apărea accidentările, suspendările și mai ales oboseala, e greu de crezut că Lazio va ține pasul cu cei doi granzi.

Locurile de UEFA Champions League

Pe lângă cele 3 formații de pe podium, aspirante la locurile de UCL mai sunt AS Roma și Atalanta. Unele voci susțin că și Milanul ar putea intra în horă, bazate mai ales pe suflul adus de venirea lui Zlatan. Chiar dacă rămâne în ciuda vârstei un om de execuție, un killer în fața porții, îmi vine greu să cred totuși, că suedezul poate fi o locomotivă care să tragă echipa până pe locul 4. ”Diavolii” nu au convins ca joc până acum și e greu de crezut că venirea lui Zlatan va schimba radical situația. Roma ar putea avea și ea probleme datorită inconstanței în rezultate. Capitolinii fac meciuri bune, obțin rezultate importante, dar pierd când ți-e lumea mai dragă, iar apărarea îi trădează de cele mai multe ori. Atalanta e pe val și consider că e principala favorită la ultimul loc de UCL. În zonă mai e și Cagliari, dar sarzii au dovedit că au rău de înălțimi, iar cele 4 eșecuri consecutive stau mărturie. Pe Napoli nu are rost să o mai luăm în calcul, gruparea de sub Vezuviu fiind considerată pe bună dreptate dezamăgirea sezonului, iar șansele ca ea să aibă o urcare fulminantă în clasament tind spre zero.

Locurile de Europa League.

Mult mai complicată lupta pentru a doua competiție europeană. Nu mai puțin de 10 formații sunt angrenate în această cursă la capătul căreia se va găsi cel mai probabil un singur loc disponibil, pe 5 urmând să pice Roma sau Atalanta. Cagliari, Parma, Torino, Milan sau Napoli sunt cele mai îndreptățite să spere la acest ultim loc european. Verona, Udinese și Bologna sunt și ele acolo, dar e greu de crezut că vreuna dintre aceste formații va ajunge pe marile scene ale fotbalului european. Calculele depind și de numele câștigătoarei Cupei Italiei. Dacă va fi o formație din primele 6, atunci și locul 7 va duce în Europa League.

Evitarea retrogradării

În subsolul clasamentului lucrurile se vor limpezi cât de curând. Senzația mea e că doar 4 echipe se vor lupta pentru a evita cele 3 locuri care duc spre Serie B, iar aici mă refer la Spal, Brescia, Genoa și Lecce. Chiar dacă în zona nisipurilor mișcătoare se mai află Sampdoria, Sassuolo și Fiorentina, e foarte probabil ca aceste 3 formații, datorită experienței și valorii loturilor să evite lejer retrogradea. Surprinzătoare pe undeva prestația din tur a Bresciei, formație de la care cu toții aveam mai multe așteptări. Cam același lucru e valabil și în cazul Fiorentinei sau al Sampdoriei.

În încheiere să aruncăm o privire și peste câteva cifre și statistici ale acestui tur de campionat.

Golgheteri:

1. Immobile 20 goluri, 2. Ronaldo 14g, 3. Lukaku 14g.

Pase decisive:

1. Luis Alberto 11 pase, 2. Kulusevski 7 pase, 3. Gomez 7 pase.

Șuturi pe meci:

1. Ronaldo 5,6/meci, 2. Balotelli 4,4/meci, 3. Berardi 4,1/meci.

Posesie:

1. Juventus 56,9%, 2. Napoli 56,4% 3. Sassuolo 55,3%.

Șuturi pe meci: 

1. Atalanta 19.9/meci, 2. Napoli 19.6/meci, 3. Juventus 17,6/meci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*