Jucători de legendă (8): Dennis Bergkamp

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2020/03/08/jucatori-de-legenda-8-dennis-bergkamp">
Twitter

Poreclit de către fanii lui Arsenal ”Olandezul nezburător” din cauza temerii sale de a zbura cu avionul, Dennis Bergkamp este considerat de mulți drept autorul celui mai frumos gol din istoria Premier League, reușită venită într-o partidă contra lui Newcastle. Nu a fost singurul gol rămas pentru totdeauna întipărit în memoria iubitorilor sportului rege. Bergkamp a avut o execuție superbă și la mondialul din 1998, contra Argentinei în sferturile de finală.

Născut la Amsterdam, fiul unui electrician, Bergkamp a primit prenumele Dennis datorită faptului că tatăl său era un mare admirator al fostului ”diavol” Denis Law. Micul Dennis a fost îndrăgostit de mic de fotbal, iar la 11 ani ajungea la clubul care oferea cele mai multe șanse tinerilor, Ajax Amsterdam. Sub supravegherea și îndrumarea marelui Johan Cruyff, Bergkamp debutează pentru echipa mare la doar 17 ani într-o partidă de campionat cu Roda, iar după doar două luni marchează primul său gol în tricoul lăncierilor. Se întâmpla în sezonul 1986/1987, același în care atacantul olandez va debuta și în cupele europene. A fost un an de grație pentru Ajax, gruparea din Amsterdam câștigând Cupa Cupelor după o finală cu Lokomotiv Leipzig, scor 1-0. Unicul gol al partidei a fost marcat de legendarul Van Basten, iar Bergkamp a pășit și el pe teren în minutul 66 înlocuindu-l pe Rob Witschge. Din sezonul următor Bergkamp devine om de bază în echipă, iar în sezonul 1989/1990 câștigă și primul său titlu de campion cu Ajax. Atacantul lăncierilor își continuă evoluțiile entuziasmante și se clasează pe prima poziție în clasamentul golgheterilor la egalitate cu legendarul Romario în sezonul 1990/1991, iar Ajax pierde titlul la golaveraj în dauna PSV-ului. Bergkamp atrage deja privirile marilor cluburi din Europa, dar înainte de a părăsi Olanda mai pune mâna pe un trofeu european și anume Cupa UEFA în 1992, după o finală cu AC Torino. Ademenit de grupările din Serie A, cel mai important campionat din lume la acel moment, Bergkamp alege să semneze cu Inter Milano, echipă pentru care își face debutul în vara lui 1993. Lovindu-se de apărările organizate din Serie A, Bergkamp nu se ridică la nivelul așteptărilor, marcând doar 8 goluri în 31 de partide jucate în primul sezon. În schimb demonstrează că se descurcă foarte bine pe arenele europene și pune decisiv umărul la succesul grupării milaneze în cupa UEFA. Bergkamp devine golgheterul competiției cu 8 reușite, dintre care 3 în poarta Rapidului, iar Inter pune mâna pe trofeu după o finală cu Austria Salzburg. Venit obosit după mondialul din America, Denis a avut un al doilea sezon modest în Serie A, fapt care a dus într-un final la o despărțire prematură de Inter Milano.

Arsene Wenger: "He needs fewer touches to score. Sometimes just one,
when others need two or three."

Din dorința de a reveni în prim-plan după un ușor declin la mijlocul anilor 90, Arsenal Londra îl transferă pe Dennis Bergkamp pentru o sumă record în istoria clubului, 7,5 milioane de lire sterline. Primul sezon al ”olandezului nezburător” nu este unul strălucit, dar își aduce totuși aportul la o clasare pe loc european a echipei sale. În septembrie 1996 Arsene Wenger este numit antrenor pe Highbury, din acel moment cariera lui Bergkamp urmând o pantă ascendentă. Sub comanda francezului, Dennis a cucerit în tricoul lui Arsenal 3 titluri în Premier League, 4 FA Cup și 3 Community Shield. Fie că a fost vorba de Ian Wright, de Anelka sau Henry, olandezul a creeat un parteneriat perfect cu aceștia din postură de al doilea atacant, practic poziția sa favorită în teren. Cea mai vie amintire pentru fanii lui Arsenal și pentru iubitorii fotbalului în general, rămâne celebra reușită din partida cu Newcastle, atunci când a preluat mingea pe lângă un fundaș advers cu o atingere fină, a făcut o piruetă, iar apoi l-a executat cu un șut plasat pe nefericitul Shay Given. Din păcate nu a putut câștiga cu tunarii niciun trofeu european deși în două rânduri a avut această ocazie. Prima dată a ratat Cupa UEFA în 2000, când Arsenal a pierdut finala în fața lui Hagi și Popescu, iar apoi în 2006, un 1-2 în finala UCL cu Barcelona lui Ronaldinho. Aceasta a fost și ultima prezență a lui Bergkamp în culorile lui Arsenal, chiar dacă a rămas pe bancă până la sfârșitul meciului. A făcut parte din legendara generație care câștiga titlul în Premier League fără a cunoaște gustul înfrângerii.

Suporterii ”Portocalei Mecanice” au avut și ei parte de satisfacție cât Bergkamp a jucat pentru echipa națională. Celebru rămâne golul din sfertul cu Argentina, de la mondialul din 1998. Atunci Bergkamp a primit o pasă lungă de la Frank de Boer, a făcut un stop care nu poate reuși decât celor mai tehnici jucători, l-a întors pe Ayala, iar apoi a trimis în plasa porții lui Roa. A fost golul care a trimis-o pe Olanda în semifinala cu Brazilia. A marcat în total 37 de goluri în tricoul echipei naționale, pentru care a strâns 79 de selecții. A fost prezent la trei turnee finale de campionat european și la două de campionat mondial.

Posesorul unei tehnici de invidiat, Denis Bergkamp a fost recunoscut pentru atingerile fine ale balonului și mai ales pentru soluțiile spectaculoase pe care le inventa în fața porții. Nu era doar un marcator ci și un pasator excelent. jucând de multe ori pentru partenerii din atac. Era letal cu fața la poartă, având nevoie de puține atingeri pentru a transforma o simplă ocazie în gol și lua cele mai bune decizii chiar și atunci când era în criză de timp. Drept recunoaștere pentru cei 11 ani petrecuți la Londra, clubul Arsenal i-a ridicat o statuie în fața stadionului Emirates.

Sursă foto: Getty Images.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*