Euro-luptătorii cu care Schalke a pus mâna pe Cupa UEFA

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2020/03/22/euro-luptatorii-cu-care-schalke-a-pus-mana-pe-cupa-uefa">
Twitter

”Pentru mulți dintre fani, clubul este un simbol cu nimic mai prejos decât sensul vieții”. Așa caracteriza Jens Lehmann în autobiografia sa relația dintre suporterii din Gelsenkirchen și clubul din localitate, Schalke 04. Făcând parte din istoria clubului timp de zece ani, Lehmann trăise vremuri zbuciumate alături de mineri, dar și perioada de glorie europeană a clubului din bazinul Rinului. Se întâmpla în sezonul 1996/1997, atunci când Schalke a pus mâna pe singurul ei trofeu european. Cu un an în urmă minerii terminau campionatul pe podium în urma rivalei Borussia Dortmund și a colosului din Bavaria, Bayern Munchen, obținând așadar biletele pentru o reprezentație pe scena europeană.

Astfel Schalke începe sezonul 96/97 cu Jorg Berger pe bancă și cu un lot experimentat din care făceau parte portarul Lehmann, campionul mondial Olaf Thon, fundașul Linke, mijlocașii Nemec și Latal, iar în atac Martin Max și noua achiziție, belgianul Marc Wilmots. Minerii trec în primul tur al Cupei UEFA de Roda Kerkrade din Olanda, dar au un start șchiopătat în competiția internă. Conducerea nu mai are răbdare, iar Berger este concediat și înlocuit de nimeni altul decât fostul adversar din Europa, olandezul Huub Stevens. Botezat de presa locală ”Cavalerul din Kerkrade” datorită stilului său managerial, Stevens a impus repede disciplina la echipă. Prioritar pentru noul tehnician era organizarea defensivă și spiritul de sacrificiu. Datorită acestui stil de joc și dăruirii de care dădeau dovadă când pășeau pe gazon, elevii lui Stevens au fost supranumiți ”euro-luptătorii”. Imediat după instalarea noului antrenor, Schalke a întâlnit formația turcă Trabzonspor în turul 2 al Cupei UEFA. Nemții au trecut mai departe, dar nu fără emoții, 1-0 în Germania și 3-3 pe teren turcesc. În optimi Schalke dă piept cu FC Bruges, iar euro-luptătorii lui Stevens suferă primul eșec european, 1-2 în Belgia, dar își iau revanșa în retur prin golurile marcate de Max și Mulder.

Pentru sferturi sorții le-au hărăzit nemților un adversar greu, Valencia. Spaniolii eliminaseră în drumul spre fazele superioare pe Bayern Munchen și avea în lot jucători de certă valoare, precum Claudio Lopez, Vlaovic sau Karpin. În fața a 56 000 de suporteri prezenți pe Parkstadion, minerii s-au impus cu 2-0, scor care le dădea dreptul să viseze la semifinale. În retur olandezul Mulder le-a făcut viața ușoară coechipierilor săi deschizând scorul în minutul 19, moment în care Valencia mai avea nevoie de 4 goluri. Liliecii au reușit să înscrie o singură dată până la final, iar Schalke s-a calificat în penultima fază a competiției. În semifinale Stevens și compania au întâlnit o altă formație spaniolă, Tenerife, dar și o figură familiară fotbalului german, tehnicianul Jupp Heynckes. A fost poate cea mai dificilă dublă din acel parcurs european al lui Schalke. Ibericii au câștigat partida tur cu 1-0 și toată lumea îi credita cu prima șansă, mai ales că eliminaseră în tururile precedente formații precum Feyenoord sau Lazio. Returul s-a disputat în fața unui stadion arhiplin și încurajați frenetic, elevii lui Stevens au declanșat asediu la poarta ibericilor. Golul de 1-0 a venit de abia în repriza secundă, mai exact în minutul 68 și a purtat semnătura lui Linke. Până la finalul timpului regulamentar nu s-a mai întâmplat nimic, iar partida a intrat în prelungiri. Sleite de puteri, cele două armate păreau că se îndreaptă spre loviturile de departajare, dar Wilmots a decis să-i scutească pe cei 56 000 de spectatori de emoții și a înscris golul calificării în minutul 107. Ibericii s-au prăbușit pe gazon în timp ce euro-luptătorii din Gelsenchirken sărbătoreau calificarea în marea finală.

În ultimul act adversar greu, Inter Milano. Pe banca nerazzurrilor Roy Hodgson, iar în lot nume mari ale acelor vremuri: Pagliuca, Bergomi, Winter, Zanetti, Ince, Sforza, Djorkaeff sau Zamorano. Stevens nu s-a abătut de la propriile obiceiuri și a început partida de pe teren propriu destul de precaut, bazându-se în primul rând pe organizarea defensivă, iar în atac a folosit un singur om, belgianul Wilmots. Deși porneau ca outsideri, nemții au câștigat prima manșă cu 1-0, unicul gol al partidei fiind marcat de Wilmots. Pentru partida retur 25 000 de suporteri germani au împânzit Milano, cufundând Domul într-o mare de steaguri alb-albastre. Italienii au dominat partida retur, și-au creat ocazii, dar timpul trecea și ofensiva lui Hodgson nu reușea să spargă zidul german ridicat în fața lui Lehmann. Schalke era la distanță de 6 minute de primul succes european, când Zamorano a decis să prelungească starea de incertitudine în privința echipei câștigătoare. S-a intrat în prelungiri, iar terenul s-a înclinat către poarta lui Lehmann. Căderea nemților părea inevitabilă, dar spiritul de sacrificiu e ieșit din nou la iveală. Elevii lui Hodgson au ratat alte câteva mari ocazii și echipa câștigătoare urma să se decidă la loteria loviturilor de la 11 metri. Nemții s-au dovedit ca de obicei mult mai puternici mental și au transformat în gol fiecare lovitură de la punctul cu var. Anderbrugge, Olaf Thon, Max și Wilmots au marcat pentru mineri, în timp ce pentru italieni doar Djorkaeff a trimis în plasă. În schimb au ratat Zamorano, tocmai cel care marcase din acțiune și Winter, iar trofeul a plecat spre bazinul Rinului. În Gelsenchirken oamenii au ieșit pe străzi, au fluturat steaguri alb-albastre, au dansat și s-au îmbrățișat de fericire.

A fost o victorie a spiritului de luptă, a sacrificiului. Chiar dacă lotul nu a fost unul presărat cu mari individualități, Schalke a format o adevărată echipă, în care fiecare component dădea totul, iar asta s-a datorat în primul rând mentalității imprimate de Huub Stevens. Câștigarea Cupei UEFA a rămas cea mai mare performanță atinsă de Schalke 04 pe plan european, iar Huub Stevens este considerat de fani, cel mai mare antrenor din istoria clubului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*