Top 10 nemți care au jucat în Serie A

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2020/03/31/top-10-nemti-care-au-jucat-in-serie-a">
Twitter

Germania a câștigat mondialul din Italia 1990 având în lot 5 jucători care evoluau în Serie A. Toți cei 5 au făcut parte și din echipa de start în finala contra Argentinei. După încheierea turneului final, un alt neamț va lua calea peninsulei, iar anul următor încă doi jucători germani vor semna cu echipe din Serie A. Sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90 a coincis cu perioada de aur a fotbaliștilor germani care au evoluat în Serie A. În următoarele rânduri ne-am propus să trecem în revistă cele mai importante nume care au încântat Italia de-a lungul timpului prin evoluțiile lor.

1. Lothar Matthaus- Inter Milano

După ce a câștigat tot ce se putea cu Bayern Munchen în competiția internă, Matthaus s-a transferat la pachet cu compatriotul său Andreas Brehme la Inter Milano. Neamțul a devenit rapid omul orchestră la mijlocul terenului și a contribuit din plin la titlul câștigat de nerazzurri încă din primul sezon al său în ”cizmă”. Intrat la inima suporterilor foarte repede, Matthaus a fost decisiv în derby-ul pentru Scudetto cu Napoli, marcând golul victoriei, dar și în finala Cupei UEFA disputată contra Romei, câștigată de Inter după o dublă manșă, 2-0 la Milano și 0-1 la Roma. Cât timp a evoluat pe San Siro, Matthaus a câștigat și un Balon de Aur, datorită mai ales prestației de la mondialul italian. În 1992 s-a întors la Munchen, dar perioada italiană a rămas cea mai bună din cariera sa, fapt recunoscut chiar de însuși Matthaus.

2. Rudi Voller- AS Roma

Ajuns în capitala Italiei în 1987, Rudi Voller și-a văzut numele pe bannerele de pe Olimpico încă de la primele meciuri. Din păcate pentru el, atacantul venit de la Werder Bremen nu a avut un sezon strălucit și se părea că va fi doar un flop. Voller s-a acomodat odată cu trecerea timpului și a început să înscrie tot mai des. Așa că la plecarea de pe Olimpico avea 67 de goluri marcate în toate competițiile. A jucat la Roma 5 sezoane, iar în ediția 90/91 a Cupei UEFA a devenit golgheterul competiției cu 10 reușite. Din păcate are un singur trofeu în tricoul giallorosso, Cupa Italiei în 1991. Un an mai târziu pleacă la Marseille echipă alături de care câștigă UCL.

3. Hans Peter Briegel- Verona, Sampdoria

Un neamț a luat parte și la una din cele mai mari surprize din istoria fotbalului european. Hans Peter Briegel a venit la Verona în 1984 și a făcut parte din echipa care câștiga Scudetto în 1985. În acel an a fost numit și ”cel mai bun jucător german al anului”. Supranumit ”panzerul german”, Briegel s-a făcut remarcat prin agresivitate, forță fizică și tehnică. După 2 ani a trecut la Sampdoria, reușind să câștige o Cupă a Italiei cu echipa din orașul lui Columb. A marcat 21 de goluri în cele 106 partide petrecute în peninsulă.

4. Andreas Brehme- Inter Milano

Ajuns pe San Siro la pachet cu Matthaus, Andreas Brehme s-a impus repede, fiind foarte apreciat de antrenor, colegi și suporteri. Mai mult, în primul său sezon, cel în care a cucerit și titlul de campion, a fost numit ”jucătorul anului în Serie A”, fapt care spune totul despre prestațiile sale. Lovea mingea la fel de bine cu ambele picioare, iar centrările sale erau ideale pentru Serena, Diaz sau Klinsmann. A câștigat cu Inter un Scudetto, o Cupa UEFA și o Supercupă a Italiei, iar în 1990 s-a clasat pe locul 3 în ierarhia pentru Balonul de Aur. Rămâne și acum unul dintre cei mai iubiți jucători din istoria lui Inter.

5. Oliver Bierhoff- Ascoli, Udinese, AC Milan, Chievo

Nu a strălucit niciodată în țara natală, dar a făcut carieră în Italia. Oliver Bierhoff s-a transferat la Ascoli în 1991, dar după un singur sezon în Serie A, echipa a retrogradat în liga secundă. Datorită evoluțiilor bune în Serie B, neamțul este achiziționat de Udinese, echipă la care se face remarcat. În 96 de partide a marcat 62 de goluri, o performanță excelentă pentru acele vremuri. Tot în perioada petrecută la Udine, a adus Germaniei titlul european cu o dublă în finala contra Cehiei. În ultimul sezon pe Friuli a devenit golgheterul campionatului, fiind imediat achiziționat de AC Milan. După un prim sezon bun cu diavolii, randamentul său a început să scadă. După 3 sezoane pleacă la Monaco, dar revine pentru o ultimă aventură în Serie A și îmbracă pentru un sezon tricoul lui Chievo. Atacant de careu, un 9 clasic, Bierhoff era letal în careu, dar excela cu adevărat în jocul aerian și felul în care lovea mingea cu capul.

6. Jurgen Klinsmann- Inter Milano, Sampdoria

După un parcurs european excelent în tricoul lui Stuttgart, Klinsmann se alătură la Inter altor doi compatrioți pentru a forma trio-ul care să țină piept celuilalt trio din oraș, format din Gullit, Rijkaard și Van Basten. Atacant complet, Klinsmann știa să exploateze la maxim spațiile libere și să speculeze fiecare secundă de neatenție din partea apărătorilor adverși. Lovea foarte bine mingea cu ambele picioare, scotea ușor lovituri libere în preajma careului și lovea foarte bine mingea cu capul, având deseori execuții dintre cele mai spectaculoase. A marcat 40 de goluri în cele 3 sezoane petrecute pe San Siro. După aventurile de la Monaco, Tottenham și Bayern, se întoarce în ”cizmă” la Sampdoria, dar fără a avea un mare succes. Marchează doar două goluri în zece partide înainte de a pleca în iarna sezonului 1997/1998 la Tottenham, de unde se va și retrage din fotbalul profesionist.

7. Karl-Heinz Rummenigge- Inter Milano

Unul dintre cele mai răsunătoare transferuri din Bundesliga spre Serie A, a fost cel al lui Rummenigge. Transferat de Inter pentru o sumă record în acele vremuri, echivalentul a 5,7 mil de euro, neamțul a avut un start bun în Italia, ajutându-și echipa să se implice serios în lupta pentru Scudetto. Odată cu trecerea timpului au început să apară accidentările, iar randamentul său a fost tot mai scăzut, fapt care a dus la despărțirea de Inter la finalul sezonului 1986/1987. În cei 3 ani petrecuți la Milano, Rummenigge a marcat 42 de goluri, dintre care unul chiar în poarta rivalilor de la AC Milan.

8. Thomas Hassler- Juventus, AS Roma

Venit la Torino imediat după campionatul mondial din 90′, Hasler nu a avut un sezon extraordinar în tricoul ”Bătrânei Doamne”, motiv pentru care a decis să se mute în capitala Italiei și să îmbrace tricoul Romei. Mic la înălțime, Hasler era extrem de tehnic și un excelent executant al loviturilor libere. Pe Olimpico a stat 3 sezoane și a marcat 13 goluri în toate competițiile, fără a câștiga însă vreun trofeu. În 1992, pe timpul perioadei în care juca la Roma, a câștigat titlul de ”cel mai bun jucător german al anului”.

9. Miroslav Klose- Lazio

Lazio dădea lovitura în vara anului 2011, reușind să-l achiziționeze pe Miro Klose. Chiar dacă ajunsese la 33 de ani, Klose era încă un atacant de valoare, fapt dovedit mai târziu, când a devenit golgheterul all-time al campionatelor mondiale cu 16 reușite. În tricoul celest a evoluat timp de 5 sezoane, marcând 63 de goluri. În sezonul 2012/2013 și-a trecut în palmares Cupa Italiei, cucerită după o finală cu rivala AS Roma.

10. Thomas Berthold- Verona, AS Roma

Imediat după plecarea lui Briegel, Verona a reușit achiziția unui alt jucător german, Thomas Berthold. Evoluțiile bune în tricoul fostei campioane au atras privirile Romei, echipă la care avea să ajungă în 1989. Cu gruparea capitolină a cucerit o Cupă a Italiei 1991 și a jucat finala Cupei UEFA în același an. S-a descurcat foarte bine la Roma, remarcându-se prin disciplina tactică, seriozitate și dăruire. După doar 2 ani a părăsit capitala pentru a juca la Bayern Munchen, dar a recunoscut mai târziu că plecarea de la Roma a fost o greșeală în cariera sa.

Alți jucători celebri care au jucat în Seria A și merită amintiți sunt: Jürgen Kohler, Andreas Moller , Matthias Sammer, Christian Ziege, Ștefan Reuter, Thomas Doll, Karl-Heinz Riedle, Ștefan Effenberg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*