Grecia, Rehhagel și războinicii care au cucerit Europa

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2020/04/15/grecia-rehhagel-si-razboinicii-care-au-cucerit-europa">
Twitter

Întotdeauna campionatele mondiale și europene au oferit surprize, dar ceea ce s-a întâmplat la EURO 2004 a depășit orice imaginație. Grecia, o națională care mai jucase la doar două turnee finale, EURO 1980 și World Cup 1994, fără a reuși să câștige vreun meci și cu un singur punct agonisit în 6 partide, a dat marea lovitură și a cucerit Europa la capătul unei campanii duse pe tărâm portughez. Războinicii greci conduși de un neamț, au surprins continentul și au pus mâna pe trofeu prestând un fotbal care ne-a adus cel mai bine aminte de celebrul ”catenaccio”. Tehnicianul teuton și-a format o trupă robustă adăugând disciplina germană spiritului de luptă al grecilor. Conștient de nivelul scăzut din punct de vedere tehnic al elevilor săi, experimentatul Otto Rehhagel a gândit un sistem ultradefensiv, cu o apărare aproape perfectă și cu un joc de contraatac letal. Nici fazele fixe nu au fost lăsate de izbeliște, aceste momente ale jocului fiind extrem de importante pentru o echipă care se apără. Astfel cele mai importante goluri marcate de Grecia în turneu au avut loc în urma unor cornere.

Repartizată într-o grupă cu Spania, Portugalia și Rusia, formația elenă a produs primul șoc al turneului și a stricat debutul reprezentativei țării organizatoare. Grecii au câștigat cu 2-1 în fața unei formații în rândurile căreia evoluau jucători precum Rui Costa, Figo, Pauleta, Deco sau pe atunci tânărul Ronaldo, dând astfel un prim avertisment celorlalte combatante. În partida următoare elevii lui Rehhagel au smuls un punct în fața Spaniei, după ce iberici au condus cu 1-0. Charisteas a înscris golul care până la urmă se va dovedi decisiv în economia calificării. Înaintea ultimei runde Grecia și Spania aveau câte 4 puncte, Portugalia 3 și Rusia 0. Portugalia învinge Spania, Grecia pierde cu Rusia, dar se califică mai departe în dauna spaniolilor datorită golaverajului. Alte forțe care plecau acasă după faza grupelor erau Italia și Germania, azzurri fiind victimele egalului pacifist dintre Danemarca și Suedia.

Odată ajunși în sferturi grecii începeau să viseze, amintindu-și de izprava danezilor din 1992. Împotriva ”cocoșilor” Rehhagel a ridicat un zid în zona careului, de care Zidane, Henry, Pires sau Trezeguet nu au reușit să treacă. Lovitura decisivă a fost dată în minutul 65 de Charisteas și astfel Grecia se califica în careul de ași. În semifinale ”urmașii lui Miltiades” aveau în față cea mai ofensivă echipă a turneului, Cehia. Nedved et Co marcaseră 10 goluri în cele 4 partide de până atunci, iar Baros lovise apărările adverse de 5 ori. Reduta elenă nu s-a clătinat nici de această dată, chiar dacă avea în față golgheterul turneului Milan Baros sau pe Jan Koller, o adevărată forță a naturii. Grecii au împins meciul în prelungiri și în minutul 105 masivul Traianos Dellas a marcat ”golul de argint” în urma unei lovituri de la colț. Imposibilul devenea posibil, Grecia era în finală. Ultimul act a fost o reeditare a confruntării din deschiderea turneului, elenii urmând să întâlnească reprezentativa țării gazdă. Întregul Estadio Da Luz, cu excepția suporterilor veniți din patria lui Aristotel, aștepta cu nerăbdare să sărbătorească un succes al favoriților. Deznodământul a fost însă același ca și în urmă cu 3 săprămâni, Grecia câștigând prin golul înscris de eroul Charisteas în minutul 57. Cvartetul ofensiv format din Ronaldo, Figo, Rui Costa și Pauleta nu a mai reușit să treacă de tranșeele săpate în zona careului elen, iar partida s-a încheiat cu un triumf surprinzător al elevilor lui Rehhagel.

Performanța Greciei a rămas una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului. Multă lume a criticat formația elenă pentru jocul zgârcit, iar Otto Rehhagel a fost acuzat pentru stilul ultradefensiv cu care a reușit să pună mâna pe trofeu. În apararea sa, tehnicianul german a declarat: ”Nimeni n-ar trebui să uite că un antrenor îşi face tactica în funcţie de caracteristicile fotbaliştilor pe care îi are“. Astfel cu o linie de fundași puternici, cu cei 3 mijlocași Zagorakis, Karagounis și Katsouranis extrem de muncitori, agresivi și dispuși la efort, cu un atacant Charisteas care a scos maxim din șansele avute, Grecia a făcut o întreagă lume să vorbească despre isprava unei echipe nebăgată în seamă până atunci. A fost o victorie a disciplinei tactice, a spiritului de sacrificiu și a inteligenței cu care Rehhagel a construit această echipă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*