Tottenham și primul succes britanic în Europa

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2020/05/04/tottenham-si-primul-succes-britanic-in-europa">
Twitter

După 3 decenii de secetă, ultimul trofeu important fiind cucerit în 1921, Tottenham Hotspur revenea în prim-planul fotbalului englez cu succesul din 1951, atunci când gruparea londoneză se încorona cu titlul de campioană. Jucătorii cheie din acea echipă se numeau Eddie Bailey, Ronnie Burgess, Alf Ramsey și Bill Nicholson, ultimul dintre ei lăsându-și ulterior amprenta asupra clubului și din postura de antrenor.

În octombrie 1958 după o perioadă ușor agitată pentru londonezi, Bill Nicholson preia conducerea tehnică urmând să devină în timp cel mai de succes manager din istoria lui Tottenham. Construind în jurul unor jucători precum Danny Blanchflower, Cliff Jones, Bobby Smith și mai târziu a lui Jimmy Greaves, noul manager formează o echipă valoaroasă, gata să avanseze pe cele mai înalte trepte ale fotbalului britanic și european. Astfel că după un prim sezon încheiat în subsolul clasamentului, băieții lui Nicholson încep ascensiunea și reușesc o clasare pe podium la finalul anului competițional 1959/1960.

Campion ca jucător cu Tottenham, Nicholson avea ambiții mai mari de atât și după încă un sezon atinge o performanță la care nici cei mai optimiști suporteri nu visau, dubla First Division-FA Cup, Tottenham devenind primul club englez care reușea acest lucru în secolul 20. Campionatul a fost câștigat cu 115 goluri marcate în 42 de partide, ceea ce spune totul despre forța ofensivă a echipei. Realizând că va fi dificil să mențină nivelul fără întăriri, Nicholson îl transferă pe Jimmy Greaves, unul dintre cei mai valoroși atacanți englezi ai vremii. În sezonul 1961/1962 Tottenham termină First Division doar pe locul 3, dar ajunge până în semifinalele CCE, fiind eliminată de viitoarea câștigătoare a trofeului, Benfica Lisabona. Consolarea a venit în FA Cup, Tottenham cucerind prestigiosul trofeu pentru a doua oară consecutiv. Greaves, Bobby Smith și Blanchflower au marcat în victoria cu 3-1 împotriva lui Burnley, pe atunci o forță a fotbalului englez. Ca urmare Spurs își câștiga dreptul de a participa în ediția 1962/1963 a Cupei Cupelor.

În primul tur adversar din vecinătate, Glasgow Rangers. Greaves și băieții trec mai departe en fanfare după 5-2 pe White Hart Lane și 3-2 în Scoția. În sferturi Tottenham se deplasează la Bratislava pentru dubla cu Slovan și pierde cu 0-2, scor care dă emoții suporterilor englezi. Practicând un fotbal ofensiv, Tottenaham o îngenunchează în retur pe Slovan cu un neverosimil 6-0 avansând astfel în semifinale. Numele adversarei din penultimul act OFK Belgrad. Deși nu părea o sperietoare, formația sârbă trecuse în sferturi de Napoli, fapt care-l făcuse pe Nicholson să fie atent. Astfel că Spurs lua o opțiune serioasă încă din prima manșă, câștigând la Belgrad cu 2-1. Pe White Hart Lane atacul și-a îndeplinit norma, iar londonezii au obținut un nou succes, 3-1. Tottenham era în finală și avea șansa să aducă primul trofeu european în patria fotbalului.

Atletico Madrid era adversarul din finala disputată în Olanda la Rotterdam. În fața a 49 000 de spectatori Tottenham a făcut din nou proba forței sale ofensive și a zdrobit o echipă care venea totuși dintr-unul dintre cele mai puternice campionate ale Europei. Greaves (2), White și Dyson (2) au marcat în victoria cu 5-1 a londonezilor și astfel trofeul a plecat spre Londra. Perioada anilor 59-63 rămâne cea mai importantă din istoria clubului din nordul Londrei și nu doar performanțele amintesc de acea echipă. Stilul ofensiv este un alt reper care va râmăne pe vecie întipărit în memoria iubitorilor sportului rege. Bill Nicholson este considerat și în ziua de astăzi una dintre cele mai importante figuri din istoria lui Tottenham, iar cele 8 trofee majore cucerite în 16 ani petrecuți pe White Hart Lane stau mărturie.

1 Comment

  1. Tottenham a revenit pe podium gratie victoriei cu 2-0 in fata lui Crystal Palace la primul meci pe stadionul de 1 miliard de euro. A fost show inainte de startul partidei de pe Tottenham Stadium, arena superba pe care fanii celor de la Spurs au asteptat-o dupa 22 de luni de cand au spus adio vechiului White Harte Lane. Sud – coreeanul Son Heung-Min a marcat un gol istoric, iar danezul Erikssen a parafat succesul trupei lui Pochettino in fata a 60 de mii de spectatori fericiti. Tottenham are un punct avans fata de marea rivala, Arsenal.   

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*