Alessandro Nesta și Fabio Cannavaro, ultima redută a Italiei

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2020/07/19/alessandro-nesta-si-fabio-cannavaro-ultima-reduta-a-italiei">
Twitter

Decenii la rând Italia a dat unii dintre cei mai mari apărători ai lumii, fiind un reper pentru alte naționalități la acest capitol. În timp fotbalul italian s-a îndepărtat de jocul spectaculos, dar s-a perfecționat în organizarea defensivă. Astfel că peninsula a dat fotbalului mondial nume precum cele ale lui Costacurta, Cabrini, Guarnieri, Burnich, Bergomi, Facchetti, Cannavaro, Scirea, Nesta, Baresi sau Maldini. Ultima mare redută italiană a fost formată din cuplul Cannavaro-Nesta, cei doi crescând împreună și cucerind chiar un titlu european la U21. Au început unul lângă celălalt și turneul mondial din 2006, dar din păcate Nesta a ieșit din circuit în ultimul meci din faza grupelor.

Deși carierele lor au fost aproape suprapuse, Nesta și Cannavaro nu au jucat niciodată împreună la nivel de club, fiind o pereche indestructibilă doar la echipa națională. Cesare Maldini a fost primul antrenor care i-a folosit împreună în centrul defensivei. Se întâmpla la turneul U21 din 1996 disputat în Spania și câștigat de Squadra Azzurra la penalty-uri în fața țării gazdă. În cele 4 partide defensiva italiană a fost penetrată de două ori. Din acel moment cei doi au devenit oameni de bază la echipele lor de club, dar și speranțele de viitor ale echipei naționale. Nesta a fost selecționat de Arrigo Sacchi pentru turneul european din 1996 disputat în Anglia, iar Cannavaro și-a făcut debutul la naționala mare în luna ianuarie a anului 1997. În același an fundașul Parmei juca titular împotriva unuia dintre cei mai periculoși atacanți ai vremii, Alan Shearer. Italia întâlnea Anglia pe Wembley într-o partidă contând pentru preliminariile mondialului din 1998 și câștiga cu 1-0 prin golul marcat de Gianfranco Zola. Cannavaro si-a îndeplinit sarcinile și l-a anihilat perfect pe golgheterul englez. În tot acest timp Nesta și Cannavaro evoluau pentru Lazio, respectiv Parma, echipe care se luptau constant pentru primele locuri în Serie A.

Citește și: Rio Ferdinand și Nemanja Vidic, stâncile de pe Old Trafford

Sub comanda lui Cesare Maldini, amândoi au jucat titulari în faza grupelor la mondialul din Franța, însă Nesta s-a accidentat pe parcursul turneului fiind înlocuit de experimentatul Bergomi. Lazialul nu și-a mai revenit, iar Italia a părăsit competiția în faza sferturilor fiind eliminată de țara gazdă Franța, după executarea loviturilor de departajare. Cei doi au continuat să progreseze și Cannavaro câștiga cu Parma Cupa UEFA în 1999, iar Nesta devenit căpitanul echipei, ridica deasupra capului Cupa Cupelor în același an. Un sezon mai târziu câștiga cu Lazio și titlul în Serie A după o bătălie la baionetă cu Juventus. Cel mai important însă era faptul că amândoi deveniseră adevărați lideri pentru echipele lor. În națională erau titulari incontestabili, iar la Euro 2000 au avut ocazia să-și demonstreze clasa. Dino Zoff i-a folosit într-o formulă cu 3 fundași alături de Juliano. Sistemul a dat roade, iar Italia a ajuns până în finală fiind învinsă de aceeași națională a cocoșului galic care îi venea de hac și cu doi ani în urmă. Alessandro Nesta a fost ales de către UEFA omul meciul în sfertul contra României câștigat de Squadra Azzurra cu 2-0.

Cu Giovanni Trapattoni la timonă, Italia s-a prezentat cu mari speranțe la mondialul din Korea și Japonia. Albaștrii s-au calificat cu emoții în optimi unde au jucat împotriva coreenilor. Fără Nesta și Cannavaro, primul accidentat în grupe, iar al doilea suspendat din cauza cumului de cartonașe, Italia a pierdut la capătul unei partide extrem de controversate, erorile de arbitraj ocupând prima pagină a ziarelor. În aceeași vară Parma și Lazio aveau mari probleme financiare fiind nevoite să-și vândă copii de suflet. Nesta și Cannavaro au luat drumul orașului Milano, dar la echipe diferite. Alessandro urma să îmbrace tricoul lui AC Milan, iar Fabio pe cel al lui Inter Milano. Cele două grupări s-au întâlnit în semifinalele UCL, sezonul 2002/2003, rossonerii fiind cei care s-au calificat în finală. Cu Nesta deja înrădăcinat în primul XI, Milan pune mâna pe mult râvnitul trofeu după o finală cu Juventus.

A urmat Euro 2004, al 4-lea turneu final consecutiv la care eroii rândurilor noastre făceau pereche în defensivă. Cu același Trapattoni pe bancă Italia a trăit o nouă dezamăgire, părăsind competiția la finalul disputării partidelor din grupă. Pe lângă egalul pacifist dintre Suedia și Danemarca, Italia a plătit pentru începutul slab de turneu, cu două remize la rând. Nici ultima partidă nu a fost una strălucită, elevii lui Trapattoni depășind Bulgaria cu o victorie la limită, golaverajul inferior echipelor scandinave eliminând-o din turneu. Cannavaro s-a transferat în acea vară la Juventus, în timp ce Nesta își continua evoluțiile apreciate la AC Milan, luând parte la finala de pomină de la Istanbul, pierdută dramatic în fața lui Liverpool.

Citește și: Van Basten și hattrick-ul cu care a dresat leii

Nesta și Cannavaro au făcut pereche și la mondialul din Germania 2006 sub comanda lui Marcelo Lippi. Deși nu pornea ca mare favorită, Italia a triumfat în cele din urmă, iar unul dintre cei mai importanți oameni ai săi a fost Fabio Cannavaro. Având banderola pe braț, fundașul lui Juventus a avut un turneu impecabil, prestația sa din semifinala cu Germnia ridicându-se la cel mai înalt nivel. Din păcate Nesta a avut din nou ghinion și s-a accidentat în ultima partidă din grupă câștigată de Italia în fața Cehiei cu 2-0. Italia a primit doar 2 goluri în cele 7 partide, iar Cannavaro datorită eleganței și acurateții în intervenții, nu a primit niciun cartonaș pe toată durata turneului. Mai mult, fundașul italian a fost răsplătit în acel an cu Balonul de Aur.

După scandalul Calciopoli care a zguduit Italia fotbalistică, Cannavaro a luat calea Madridului și a îmbrăcat pentru 3 sezoane tricoul Realului. Nesta a rămas la Milan și a mai pus mâna pe un trofeul UEFA Champions League în 2007. Înainte de retragere ambii au încercat o experiență în afara Europei, Fabio la Al-Ahli, nu înainte de a mai juca un sezon pentru Juventus, iar Alessandro la Montreal Impact. Cuplul Nesta-Cannavaro a asigurat spatele Italiei timp de un deceniu, fiind acolo exact când fotbalul italian avea cea mai mare nevoie. Fiecare în parte s-a ridicat la cel mai înalt nivel pe plan individual, dar când se întâlneau la echipa națională formau un zid impenetrabil. În opinia multora a fost ultimul mare cuplu dat de fotbalul italian, un fotbal care în ultimii 60 de ani a excelat la capitolul defensivă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*