Talente irosite: Yoann Gourcuff

Please follow & like us :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://revistadefotbal.ro/2020/10/25/talente-irosite-yoann-gourcuff">
Twitter

Considerat la un moment dat urmașul lui Zidane, Yoann Gourcuff a fost unul dintre cei mai talentați jucători ai generației sale. Din păcate presiunea pusă pe umerii săi odată cu transferul la AC Milan, l-a apăsat mai mult decât ar fi putut suporta. Blanc a fost cel care l-a luat din ghearele ”diavolului” și l-a repus pe picioare, dar după două sezoane excelente la Bordeaux, cariera lui Gourcuff a luat-o din nou pe o pantă descendentă.

Născut într-o familie de sportivi, mama fostă baschetbalistă, iar tatăl său fost jucător de fotbal la diferite cluburi din Franța și străinătate, micul Yoann a făcut primii pași în fotbal la Lorient în 1992, echipă la care antrena chiar părintele său Christian Gourcuff. În 2001 își urmează tatăl la Rennes acolo unde și semnează primul său contract cu echipa de tineret a clubului. În noiembrie 2003 este promovat la prima echipă de Loți Boloni, noul antrenor de la Rennes, iar în ianuarie 2004 își face debutul într-o partidă ce cupă. Nu a reușit să se impună de la început, devenind titular în sezonul 2005/2006, atunci când același Boloni îi dă tricoul cu numărul 10. La capătul unui sezon bun în care marchează 6 goluri în toate competițiile, tânărul de 20 de ani atrage privirile mai multor cluburi importante printre care Ajax, Valencia, Arsenal sau AC Milan. În cele din urmă semnează un contract pe 5 ani cu colosul italian. A debutat pentru rossoneri într-o partidă din preliminariile UCL cu Steaua Roșie Belgrad, înlocuindu-l pe Pirlo. Primul gol l-a marcat tot în UCL, de această dată în faza grupelor împotriva grecilor de la AEK Atena. Prezențele lui Gourcuff în primul XI sunt sporadice, francezul făcând mai degrabă naveta între banca de rezerve și locul de titular. Chiar dacă joacă atât în grupe cât și în fazele eliminatorii a Ligii Campionilor, nu face parte din lotul rossonerilor în finala din 2007 câștigată de Milan cu 2-1 în fața lui Liverpool. Începutul sezonului 2007/2008 a fost unul dificil, francezul avându-l concurent pe post deținătorul Balonului de Aur, brazilianul Kaka. Presiunea mare, misiunea imposibilă. Probleme apar și în relația cu antrenorul. Ancelotti pune la îndoială atitudinea lui Gourcuff acuzându-l chiar de probleme psihice. În aceste condiții Gourcuff joacă în doar 15 partide dintre care numai 4 le începe ca titular. 

Citește și Talente irosite: Antonio Cassano

Colacul de salvare vine din partea lui Laurent Blanc, tehnicianul lui Bordeaux. Având moralul zdruncinat, Gourcuff ajunge sub tutela tehnicianului francez împrumutat pentru un sezon, acesta reușind să-l readucă pe linia de plutire. Cu reale calități de număr 10, talent, eleganță în joc, abilități tehnice și clarviziune, Gourcuff se impune repede în formula de start și marchează chiar la debutul în tricoul bordelez, într-un 2-1 cu Caen. Face un sezon 2008/2009 excelent și alături de jucători precum Wendel sau Chamakh o ajută pe Bordeaux să câștige titlul de campioană în Ligue 1. Cireașa de pe tort o constituie reușita dintr-un meci cu PSG câștigat de elevii lui Blanc cu 4-0, execuția sa fiind recompensată cu premiul de ”Golul sezonului în Ligue 1”. A fost momentul din care presa, analiștii, suporterii, au început să-l asemene cu Zinedine Zidane. Gourcuff încheie sezonul cu 12 reușite și 8 assituri, primind la final premiul de cel mai bun jucător din Ligue 1. După o perioadă impresionantă în cariera sa, toată lumea îl dădea ca și reîntors la AC Milan, dar în ciuda așteptărilor Yoann semnează un contract pe 4 ani cu Bordeaux, clubul francez plătind clauza celor de la AC Milan. Începe bine și sezonul 2009/2010, însă o accidentare suferită într-o partidă cu Maccabi Haifa din grupele UCL îl ține departe de gazon timp de două săptămâni. Revine la timp pentru întâlnirea cu Bayern Munchen, dar ratează un penalty încercând să-l lobeze pe Hans-Jorg Butt. Își ia revanșa în retur când deschide scorul în victoria echipei sale pe Allianz Arena cu 2-0. Gourcuff era pe cai mari, iar la finalul anului este numit ”Cel mai bun jucător francez” devansând nume grele precum Henry, Ribery sau Anelka. În vara anului 2010 face parte din lotul Franței la mondialul din Africa și începe ca titular partida cu Uruguay. Partida s-a încheiat cu un scor alb, iar Gourcuff și-a atras unele critici din partea foștilor mari internaționali, ca și întreaga echipă a Franței. Mai târziu s-a aflat în media că mai mulți ”senatori” printre care Ribery și Anelka l-au marginalizat pe mijlocașul lui Bordeaux, atât în timpul partidelor cât și în afara gazonului. În cea de-a doua partidă, pierdută de Franța în fața Mexicului cu 2-0, Gourcuff nu a jucat niciun minut, fiind reintrodus de Raymond Domenech în primul XI în ultima partidă din grupă, cea disputată împotriva Africii de Sud. Mijlocașul francez a fost eliminat în minutul 25, iar Franța a părăsit competiția după un nou eșec, Yoann fiind considerat unul dintre principalii vinovați pentru parcursul lamentabil al naționalei. 

Reîntors acasă Gourcuff îi înștiințează pe oficialii lui Bordeaux că își dorește să părăsească clubul și să semneze cu Lyon. În loc să fie un pas înainte, perioada la Lyon a însemnat un regres pentru talentatul jucător. Evoluțiile sale nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, Yoann fiind chiar el dezamăgit de contribuția avută la rezultatele echipei. Începând cu vara anului 2011, Gourcuff a trecut printr-o serie lungă de accidentări, petrecând aproape jumătate din perioada Lyon la infirmerie. În 2015 se întoarce la Rennes, dar este accidentat în urma unui tackle chiar în partida de debut și lipsește o lună de pe teren. Revine fără a fi la capacitate maximă din punct de vedere fizic, dar recuperează de la o partidă la alta, iar în martie 2016 înscrie o dublă în poarta celor de la Marseille, Rennes câștigând partida cu 5-2. A fost cântecul de lebădă al unui jucător extrem de talentat, dar în egală măsură și capricios.

A mai evoluat câteva partide pentru Dijon, însă accidentările musculare îl scot din circuit. Yoann Gourcuff a strălucit sporadic, dar nu a fost niciodată destul de constant încât să atingă cel mai înalt nivel al performanței. A făcut parte dintr-o generație extrem de talentată a Franței, alături de Nasri sau Ben Arfa, însă din păcate nu a reușit să ne încânte cu evoluțiile sale decât pentru o scurtă perioadă pe când îmbrăca tricoul lui Bourdeaux.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*